Úvod / Pôdohospodárstvo podľa tém / Potravinárstvo / Odborné informácie

Svetový deň potravín

20-10-2020

Svetová organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO,  každoročne oslavuje Svetový deň potravy. Cieľom  tohto dňa je, pripomenúť si jej založenie a predovšetkým spojiť svet v aktivitách, ktoré podporujú celosvetové povedomie o význame potravy pre človeka, ako aj vo vytváraní a podporovaní opatrení, ktoré zabezpečia potravinovú bezpečnosť a výživnú stravu pre všetkých.

Žijeme v neľahkých časoch. Pandémia koronavírusu skúša našu krajinu, Európu a aj celý svet a ovplyvňuje náš každodenný život.

Spočiatku sa kríza najviac prejavila v poskytovaní zdravotnej starostlivosti,  avšak s postupným nezlepšujúcim sa stavom, sa krízová situácia v zdravotníctve, premenila na celosvetovú hospodársku recesiu, s dosahom na mnohé sektory, vrátane poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Potravinová bezpečnosť je ohrozená na celom svete a mnohí sa musia zaobísť bez úplne najzákladnejšej potreby – jedla. Zaistenie bezpečných a výživných potravín zostáva neodmysliteľnou súčasťou reakcie na pandémiu koronavírusu, najmä pokiaľ ide o chudobné a zraniteľné komunity. Na celom svete hladuje takmer 690 miliónov ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2019 nárast o 10 miliónov. Pandémia pritom môže spôsobiť prírastok k tomuto počtu o ďalších 83 až 132 miliónov ľudí." ( zdroj: https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/565413-strategia-eu-z-farmy-na-stol-ako-zmenit-nas-sposob-vyroby-a-spotreby-potravin/?fbclid=IwAR080Rvb6o0YWKDr4DubIiMyXEOQL62qHQkL69FG6NyvAAVg2VUDBnS7m5A)

Hlavným posolstvom tohtoročného Svetového dňa potravy je PESTOVAŤ, ŽIVIŤ, UDRŽIAVAŤ. SPOLU.

Oslavy Svetového dňa potravín 2020 a 75. výročia FAO, prebiehali vo výnimočnom čase, keďže mnohé krajiny sa vyrovnávajú s vážnymi dôsledkami pandémie COVID-19. Svetový deň potravín bol preto tento rok zameraný k celosvetovej solidarite s cieľom pomôcť všetkým obyvateľom, najmä tým najzraniteľnejším -  zotaviť sa z krízy a zvýšiť odolnosť potravinových systémov, aby boli schopné odolávať klimatickým šokom, poskytovať cenovo dostupné a udržateľné zdravé potraviny a dôstojné živobytie pre pracovníkov potravinového systému.  To si bude  vyžadovať  v budúcnosti lepšie systémy sociálnej ochrany a nové príležitosti prostredníctvom digitalizácie a elektronického obchodu, ale aj udržateľnejšie poľnohospodárske postupy, ktoré zachovávajú prírodné zdroje Zeme, naše zdravie a klímu (zdroj: https://www.agroinstitut.sk/sk/aktuality/svetovy-den-potravin-2020/205).

Vzhľadom na obmedzené možnosti osláv Svetového dňa potravín, kvôli opatreniam, proti šíreniu ochorenia Covid-19, sme sa rozhodli aspoň symbolicky venovať pozornosť tomuto dňu.

V priestoroch vstupnej haly, Agroinštitútu Nitra, štátny podnik, hostiteľskej organizácie Europe Direct Nitra, prebehlo v termíne od 12. – 16. 10. 2020, premietanie filmov zapožičaných od Agrofilm a pre návštevníkov, boli pripravené informačné brožúry FAO.