Úvod / Pôdohospodárstvo podľa tém / Potravinárstvo / Odborné informácie

Komisia aktualizuje obchodné normy pre agropotravinové výrobky s cieľom lepšie reagovať na potreby spotrebiteľov a podporovať udržateľnosť

25-04-2023
(zdroj: www.ec.europa.eu)

Komisia navrhla revíziu existujúcich obchodných noriem vzťahujúcich sa na viaceré agropotravinové výrobky, ako sú ovocie a zelenina, ovocné šťavy a džemy, med, hydina alebo vajcia. Navrhované revízie by mali pomôcť spotrebiteľom prijímať informovanejšie rozhodnutia v záujme zdravšieho spôsobu stravovania a predchádzať plytvaniu potravinami.

Komisia okrem iného predložila tieto návrhy:

  • Označovanie pôvodu: jasnejšie pravidlá pre povinné označovanie pôvodu v prípade medu, orechov a sušeného ovocia, zrejúcich banánov, ako aj orezaného, spracovaného a narezaného ovocia a zeleniny (napríklad balené šalátové listy). V prípade zmesí alebo namiešaných výrobkov sa bude musieť na etikete uvádzať krajina, resp. krajiny pôvodu.
  • Plytvanie potravinami: Napríklad na tzv. škaredé ovocie a zelenina (s vonkajšími chybami, ktoré sú však stále vhodné na miestnu/priamu spotrebu) predávané na mieste a priamo výrobcami spotrebiteľom by sa vzťahovali výnimky a takéto ovocie a zelenina by nemuseli spĺňať obchodné normy. Určité výrobky, ktorých vzhľad alebo kvalita boli znížené v dôsledku prírodných katastrof alebo iných výnimočných okolností, by sa takisto mohli predávať, ak je ich konzumácia bezpečná.
  • Balenie: výrobky určené na darovanie môžu byť oslobodené od hlavných požiadaviek na označovanie.
  • Ovocné šťavy budú môcť obsahovať zmienku „bez pridania cukru“, aby sa objasnilo, že na rozdiel od ovocných nektárov ovocné šťavy už zo svojej podstaty nemôžu obsahovať pridané cukry. S cieľom reagovať na rastúci dopyt spotrebiteľov po výrobkoch s nižším obsahom cukru by sa na etiketách preformulovaných ovocných štiav mohlo uvádzať „šťava z ovocia so zníženým obsahom cukru“. 
  • Ďžemy a marmelády: Obsah ovocia v džemoch sa zvýši z 350 gramov na minimálne 450 gramov (na 550 gramov v prípade výrobkov vyššej kvality) na kilogram hotového výrobku. Pojem „marmeláda“, ktorý bol doteraz povolený len pre citrusové džemy, by sa teraz mohol používať pre všetky džemy.
  • Vajcia: Vo vonkajších priestoroch používaných v systémoch produkcie vajec vo voľnom výbehu by sa mohli používať solárne panely. Označovanie vajec by sa uskutočňovalo priamo v poľnohospodárskom podniku, čím by sa zlepšila vysledovateľnosť.

Výťah z originálu

Zdroj:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sk/ip_23_2366