Krátkodobý výhľad: aj keď stále zostáva veľa neistôt, perspektívy agropotravinárskeho sektoru zostávajú celkovo pozitívne
Tretí tohtoročný krátkodobý výhľad ovplyvňujú následky krízy Covid-19, v ktorej pretrváva veľa neistôt. V porovnaní s ostatnými odvetviami sa však očakáva, že dopad krízy na agropotravinársky sektor zostane obmedzený. Zdá sa, že sa zväčša posilňujú existujúce trendy, ako napríklad zvýšenie v oblasti dopytu po miestnych potravinách, krátkych dodávateľských reťazcov a online predaja potravín.
V tejto súvislosti zostáva situácia v roku 2020 relatívne pozitívna:
- oživenie cien mliečnych výrobkov a mäsa;
- naďalej silný rast zberu mlieka;
- zvýšenie pozitívnej obchodnej bilancie s mäsom;
- odhaduje sa zvýšenie produkcie olejnín a bielkovinových plodín;
- vývoz olivového oleja z EÚ dosiahne novú rekordnú úroveň.
Významnými výnimkami sú obilniny (najmä pšenica) a cukor, ktoré utrpeli ujmu vplyvom nepriaznivého počasia alebo fytosanitárnych podmienok.
Odhadovaná produkcia v EÚ v r. 2020/2021:
Plodiny na ornej pôde
- obilniny: 274.3 mil. ton (7% menej ako v r. 2019/20)
- kukurica: 63.1 mil. ton (10% menej ako v r. 2019/20)
- olejniny: 28.4 mil. ton, (o 1% viac ako v r. 2019/20)
- bielkovinové plodiny: 4.5 mil. ton for 2020/21, (10% viac ako v r. 2019/20)
- cukor: 15.9 mil. ton (mierny pokles oproti r. 2019/20)
Špecializované plodiny
- olivový olej: viac ako 2 mil. ton, (17% viac ako v r. 2019/20)
- jablká:11.5 mil. ton, (2% pod the 5-ročným priemerom)
- pomaranče: cca 6.2 mil. ton, (5% menej ako v r. 2019/2020)
Mlieko a mliečne výrobky
- mlieko: očakáva sa nárast o 1.4% in 2020, o 0.8% v roku 2021
- sušené odstredené mlieko - vývoz v r. 2020: 850,000 ton a masla: 320,000 ton – podporí rast produkcie
- syry: očakávaný nárast vývozu o 5% , následný nárast produkcie o 0.7% v roku 2020. Ďalšie posuny v stravovacích službách a maloobchode by mali zvýšiť spotrebu v roku 2021 o 0,5%.
Mäso
- hovädzie mäso: v roku 2020 očakávaný pokles produkcie o 1.4%, v roku 2021 odhadovaný ďalší pokles o 1,5%.
- bravčové mäso: očakávaný pokles produkcie o 0,5% v r. 2020 a o 1% v r. 2021.
- hydinové mäso: očakávaný nárast produkcie o 1% v r. 2020 a o 1% v r. 2021.
- ovčie a kozie mäso: očakávaný pokles produkcie o 3% v r. 2020 a o 2% v r. 2021.