Oznámení finalisti ekologických ocenení EÚ za rok 2024
Mená finalistov súťaže EU Organic Awards 2024 boli zverejnené. V každej z ôsmich kategórií boli vybrané tri najlepšie projekty, ktoré predstavujú 24 finalistov z 11 krajín EÚ. Víťazi ôsmich ocenení budú vyhlásení na slávnostnom ceremoniáli 23. septembra v Bruseli v rámci série podujatí a aktivít pri príležitosti každoročného Dňa ekologickej poľnohospodárskej výroby v EÚ.
Ocenenia EÚ za ekologickú výrobu sa začali udeľovať v roku 2022 ako záväzok v rámci Akčného plánu rozvoja ekologickej výroby. Cieľom ocenenia je vyzdvihnúť vynikajúce výsledky v celom hodnotovom reťazci ekologickej výroby, od poľnohospodárov a reštaurácií až po MSP (malé a stredné podniky) a biooblasti. Zároveň zvyšuje celkové zviditeľnenie hodnotového reťazca ekologickej výroby a rozširuje informovanosť o logu ekologickej výroby. Tento rok sa koná tretí ročník ocenenia, ktoré zahŕňa sedem kategórií a osem individuálnych ocenení. Cieľom je oceniť projekty, ktoré sú výnimočné, inovatívne, udržateľné a inšpiratívne a ktoré pridávajú skutočnú hodnotu ekologickej výrobe a spotrebe. Víťazi majú možnosť predstaviť svoje projekty širšiemu publiku a ukázať najlepšie postupy.
Ceny spoločne organizujú Komisia, Európsky hospodársky a sociálny výbor, Európsky výbor regiónov, COPA-COGECA a IFOAM Organics Europe. Porotu pre udeľovanie cien tvoria zástupcovia týchto organizácií, ako aj zástupcovia Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Porota vyberá víťazov v každej kategórii na základe posúdenia projektov podľa horizontálnych kritérií na vyhodnotenie návrhov.
Tohtoročnými finalistami v jednotlivých kategóriách sú:
Najlepší ekologický poľnohospodár (žena)
- Blagovesta Vasilieva, Divoká farma (ДИВАТА ФЕРМА), Gorno Pole, Východné Rodopy, Bulharsko
- Caroline Devillers, Bel Go Bio, Hollogne-sur-Geer, provincia Liège, Belgicko
- Reinhild Frech-Emmelmann, Reinsaat GmbH, St. Leonhard am Hornerwald, Dolné Rakúsko, Rakúsko
Najlepší ekologický poľnohospodár (muž)
- Gianpaolo Mancini, Il sentiero del Riccio, Sicignano degli Alburni, Salerno, Taliansko
- Tommi Hasu, LuomuMattinen, Oravala, Kouvola, Fínsko
- Benny Schöpf, Kartoffelkombinat, Mníchov, Bavorsko, Nemecko
Najlepší ekologický región
- Comunidade Intermunicipal do Alto Tâmega e Barroso, Chaves, Portugalsko
- Comunidad autónoma de Castilla - La Mancha, Španielsko
- Južné Savo, Fínsko
Najlepšie ekologické mesto
- BioStadt Brémy, Nemecko
- Cascais, okres Lisabon, Portugalsko
- Las Rozas, okres Madrid, Španielsko
Najlepšia ekologická "bio štvrť"
- Distretto del Cibo Monregalese - Cebano, Cuneo, Piemont, Taliansko
- Bioregião de S. Pedro do Sul, okres Viseu, Beira alta, Portugalsko
- Bio-okres Sörmland, Sörmland, Švédsko
Najlepší MSP (malé a stredné podniky) v oblasti spracovania biopotravín
- Biologon GmbH, Hochfilzen, Tirolsko, Rakúsko
- Gino Girolomoni Cooperativa Agricola, Isola del Piano, Montebello, Marche, Taliansko
- Organic veggie food GmbH/SOTO organic specialities, Bad Endorf, Bavorsko, Nemecko
Najlepší maloobchodný predajca biopotravín
- BIOGAST GmbH, Zwettl, Dolné Rakúsko, Rakúsko
- Coolanowle Organic Meats, Ballickmoyler, County Laois, Írsko
- SAiFRESC, Catarroja, Valencijské spoločenstvo, Španielsko
Najlepšia ekologická reštaurácia/potravinová služba
- B2 Bio pur GmbH, Binsdorf, Bádensko-Württembersko, Nemecko
- Biohotel Svätý Daniel, Štanjel, región Primórska, Slovinsko
- Kalf & Hansen, Štokholm, Švédsko
Preklad z originálu
Zdroj: