Úvod / Informácie / Živočíšna výroba / Hovädzí dobytok

Kravy adaptabilné voči vysokej teplote – aktuálna potreba budúcnosti?

30-06-2017
(zdroj: www.sciencedaily.com, University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences)

V súvislosti s klimatickými zmenami a rastúcou náročnosťou na termoreguláciu najmä v letnom období sa výskum v poslednom období sústredil na sledovanie fyziologickej záťaže kráv spôsobenej vysokými teplotami a adaptáciu ich organizmu vo vzťahu k produkčným ukazovateľom. Viac ako polovica hovädzieho dobytka na svete žije v horúcom a vlhkom prostredí. Výskumní pracovníci z univerzity na Floride chcú už dlhodobo rozvíjať svoje vedomosti a nástroje, ktoré potrebuje odvetvie hovädzieho dobytka na zvýšenie tolerancie voči tepelnej záťaži. Používaním genomických nástrojov sa snažia vytvoriť zviera s vynikajúcou schopnosťou prispôsobiť sa horúcim životným podmienkam a produkovať hovädzie mäso najvyššej kvality.

Obr. 1:

Obr. 2:

Vedci pracujú na štúdii tepelne tolerantnej kravy Brangus - kríženec medzi Angusom a Brahmanom. Výskum umožňuje sledovať segmenty DNA z dvoch plemien a zistiť, ktoré oblasti DNA sú dôležité na reguláciu telesnej teploty. Zároveň dúfajú, že sa zvýši efektívnosť výroby, reprodukcia a kvalita mäsa. To ponúka nový prístup k riešeniu výziev klimatických zmien a rozvoja produktívneho dobytka schopného adaptovať sa klimatickým zmenám súčasného stavu aj budúcnosti.

Zdroj: University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences. "Scientists work to develop heat-resistant 'cow of the future'." ScienceDaily. ScienceDaily, 23 June 2017.

Spracoval: Ing. Andrea Lehotayová, PhD.