Úvod / Pôdohospodárstvo podľa tém / Rastlinná výroba / Strukoviny

Strukoviny sú podľa FAO kľúčom k potravinovej bezpečnosti, zdravej výžive a udržateľným agropotravinárskym systémom

22-02-2021
(zdroj: www.fao.org)

Generálny riaditeľ Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO) QU Dongyu vyzdvihol rozhodujúcu úlohu strukovín pri dosahovaní potravinovej bezpečnosti, zdravej výživy a udržateľných agropotravinárskych systémov.

Na svojom vystúpení pri otvorení virtuálneho podujatia FAO pri príležitosti Svetového dňa strukovín zdôraznil neuveriteľný potenciál strukovín:

  • uskutočniť snahy FAO o lepšiu produkciu, lepšiu výživu, lepšie životné prostredie a lepší život,
  • prispieť k transformácii systémov agropotravinárstva na inkluzívnejšie, odolnejšie a udržateľnejšie.

Strukoviny sú jedlé semená strukovín, ako je šošovica, cícer a bambarské bôby. Qu zdôraznil, že:

  • vyžadujú menej vody ako iné zdroje bielkovín,
  • môžu byť vysadené na malých pozemkoch,
  • sú cenovo dostupným zdrojom bezpečných a výživných potravín s vysokým obsahom bielkovín, vlákniny, vitamínov a mikroživín,
  • fixujú atmosférický dusík,
  • uvoľňujú vysoko kvalitné organické látky v pôde,
  • uľahčujú cirkuláciu pôdnych živín a zadržiavanie vody.

Podľa jeho slov menej hnojív, menšia vodná stopa a nižšie využitie energie znamenajú nižšie emisie skleníkových plynov.

Generálny riaditeľ tiež poukázal na to, že strukoviny:

  • majú vyšší pomer nákladov a prínosov ako iné hlavné plodiny,  
  • pomáhajú diverzifikovať a zlepšiť príjem vidieckych ľudí v zraniteľných regiónoch,
  • majú dlhú trvanlivosť a tak by posun modelov spotreby viac smerom k strukovinám mohol prispieť k zníženiu plytvania potravinami, čo sa osvedčilo počas pandémie COVID-19.

Výťah a preklad z originálu

Zdroj:

http://www.fao.org/news/story/en/item/1373920/icode/